Simulator-zavarivanja-1

U Metalskoj jezgri Čakovec održana prezentacija knjige „Upoznaj 3D svijet“ autora Josipa Kosa

Kako bi popularizirali najsuvremenije tehnologije već od najmlađe dobi, u osnovnim školama i na taj način mladima približili pojam tehnologije, Grad Čakovec i tvrtka Topomatika iz Zagreba dogovorili su distribuciju i donaciju knjiga čakovečkim školarcima. Tako je direktor „Topomatike“ Zagreb Tomislav Hercigonja na prigodnoj konferenciji za medije u prostorima „Metalske jezgre“ u Čakovcu donaciju predao gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini te ravnateljima čakovečkih škola – I., II., III. Osnovne škole te osnovnih škola iz Kuršanca i Ivanovca, koji su time postali prvi vlasnici ove vrijedne knjige „Upoznaj 3D svijet“.

Riječ je o publikaciji kojoj je cilj popularizacija najsuvremenijih tehnologija  u osnovnim školama te upoznavanje s 3D modeliranjem i korištenjem 3D printera, autora Josipa Kosa.

Hvala na prilici da u Čakovcu po prvi puta nakon Libera predstavimo ovu vrijednu knjigu. Nastala je kao ideja autora, koji danas na žalost nije mogao biti s nama, i kao želja da autor svojoj djeci približi ono što radi svaki dan. Napisana je kao dodatni priručnik za djecu osnovnih škola i ono što je zanimljivo na jednostavnom, zabavnom i veselom jeziku koji ih uči novim stvarima i mogućnostima uz redovnu nastavu“, rekao je pritom direktor zagrebačke tvrtke i dodao da knjiga vodi kroz proces stvaranja novih proizvoda u trodimenzionalnom svijetu. 

„Vrlo je važno djecu i mlade pripremiti za zanimanja i svijet budućnosti, jer znanja i vještine koje steknu u procesu obrazovanja koristit će jednog dana na svojim radnim mjestima. Obrazovanje iz STEM područja naše učenike priprema za tu skoru budućnost, a čakovečke osnovne škole po tom pitanju otišle su još korak dalje te smo zajedno mnogo učinili kako bismo nabavili računalnu opremu i ostali obrazovni materijal za potrebe nastave iz informatike i tehničkog odgoja. Izuzetno važnom smatram i činjenicu da čakovečko obrazovanje već ima sinergiju s gospodarstvom, odnosno da smo kao zajednica svjesni da će današnji učenici sutra biti pravi lideri upravljati našim poduzećima i ustanovama te im na taj način i pristupamo“, u svom je govoru istaknula gradonačelnica Cividini te iskoristila priliku da zahvali i čestita na uspješnoj suradnji Metalske jezgre i tvrtke Topomatika.

„Sigurna sam da će knjigu naši školarci koristiti, kako u nastavi, tako i u izvannastavnim aktivnostima te ih ujedno na to i pozivam. Rečeno je da je knjiga napisana primjereno osnovnoškolskom uzrastu, no

vjerujem da su naša djeca puno otvorenija prema novim tehnologijama od nas, tako da će njena razumljivost koristiti i nama starijima“, rekla je čakovečka gradonačelnica. 

Zvonko Ljubić, profesor tehničke kulture u III. OŠ Čakovec iskoristio je priliku da zahvali na ovoj donaciji, ali i Gradu Čakovcu što je djeci kao jedan od rijetkih osnivača omogućio učenje na doniranom 3D printeru. „Knjiga će pomoći mladima da krenu u 3D vode i razmisle da se time bave i u budućnosti“, zaključio je.

Okupili smo se prije 10-ak godina s ciljem promocije upotrebe 3D tehnologija u najrazličitijim djelatnostima i aspektima ljudskog života. I izuzetno mi je zadovoljstvo da smo se okrenuli i prema djeci osnovnoškolske dobi, to se uklapa u našu viziju društveno korisnog djelovanja u smislu promocije tehnologija na različite načine“, naglasio je Amir Šećerkadić, predsjednik Klastera 3D grupa, dodavši kako je priručnik izuzetno jednostavan i jasan, a njegov rezultat su i 3D isprintani modeli. 

Ravnatelj Razvojno – edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec dr. sc. Mario Šercer pritom je rekao kako je ponosan da su kolege iz Zagreba suradnici Metalske jezgre od prvih dana te što su odlučili ovu knjigu približiti upravo čakovečkim školarcima.

„Ta knjiga je dio onoga čime se mi bavimo, svako dijete od osnovnoškolske dobi u njoj će naći kvalitetan sadržaj i time stvaramo stručan kadar. Stoga mi je tim više drago da je izašla na našem jeziku, koliko mi je poznato to je prva knjiga takvog karaktera koja se može nabaviti u Hrvatskoj. Područja jesu vezana uz budućnost, ali to je zapravo naša sadašnjost u kojoj živimo“, dodao je i naglasio kako će upravo Metalska jezgra biti ponosan domaćin radionica na temu tehnologije i 3D-a čakovečkim školarcima. 

Kako su prisutni dogovorili, sljedeći korak je izrada udžbenik na temu 3D-a za srednje škole, kao i popratnog materijala za profesore, uz set prezentacija, vježbi, ispita i slično. Sve s ciljem da se zajednici općenito olakša pristup te razumijevanije svih materijala i literature vezanih uz nove tehnologije.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content