I ovo ljeto udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) pripremile su bogat program za učenike osnovnih i srednjih škola. Tijekom školskih praznika međimurske informatičke udruge provest će tri projekta s ukupno 14 različitih radionica iz STEM područja. Edukativno-kreativni programi – čiji je cilj na zanimljivi i poučan način školarcima približiti znanost i tehnologije – održat će se u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje tijekom srpnja, kolovoza i rujna. Svi sadržaji besplatni su za polaznike.

RCI I MJC

Uz podršku Grada Čakovca provest će se radionice robotike (LEGO Robotika), maketarstva (Mali maketari), matematike (Napredna matematika) i 3D ispisa (Škola 3D printanja). Polaznici će izrađivati robote korištenjem LEGO Mindstorms kompleta, naučiti izrađivati makete i rukovati alatima za obradu drva, osvježiti i nadograditi znanje iz matematike te upoznati modernu tehnologiju koja omogućava da se (digitalne) ideje pretoče u stvarnost.

STEM kamp Međimurke županije – projekt koji sufinancira Međimurska županija – obuhvaća sljedeće radionice: Internet (mojih) stvari, Probudi Nikolu Teslu u sebi!, Kemijajmo zajedno, Računalo na dlanu te Kako razmišlja računalo? Zanimljiva radionica iz elektronike upoznat će školarce s Arduino platformom, dok će zabavni i poučni pokusi iz kemije i fizike učenike uvesti u svijet prirodnih znanosti i na praktičnim primjerima im objasniti funkcioniranje temeljnih zakona. Računalo na dlanu namijenjeno je mališanima zainteresiranim za robotiku i korištenje džepnog računala micro:bit, a mali programeri naučit će kako funkcionira računalo te usvojiti osnove programiranja na primjeru najpoznatijeg programskog jezika Python.

Radionice Izradi mobilnu aplikaciju, Be Hero in Pygame Zero, Mali strojari-inženjerska radionica, Mladi robotičari i ProgramIGRAnje dio su projekta Kaj buš STEM, financiranog sredstvima Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece. Projekt koji je ujedno proglašen Naj-akcijom za 2022. godinu omogućit će zainteresiranim osnovnoškolcima da steknu znanja i vještine za samostalnu izradu mobilnih aplikacija i videoigara, pružiti mogućnost najmlađima da nauče upravljati robotima, a one sa sklonostima prema inženjerstvu i strojarstvu podučiti izradi uporabnih predmeta i sastavljanju metalnih konstrukcija.

Detaljne informacije o svakoj pojedinoj radionici, raspored održavanja i prijavnice nalaze se na internetskoj stranici udruge Međimurski informatički klub (MIK). Prve radionice na rasporedu su već idući tjedan, stoga požurite s prijavama.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content