U organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i Metalske jezgre Čakovec održan je tehnološko-poslovni susret na temu

„Internet stvari – budućnost koja je tu“

S ciljem da se stvore temelji za daljnji rad i razvoj IoT (eng. Internet of Things) laboratorija u Metalskoj jezgri Čakovec, prvom znanstveno-istraživačkom centru na području Međimurja, u četvrtak, 9. rujna 2021. godine, održan je tehnološko-poslovni susret „Internet stvari – budućnost koja je tu“. Organizatori događanja bili su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Metalska jezgra Čakovec.

Osnivanjem i opremanjem Metalske jezgre te razvojem ljudskih potencijala za istraživanje i razvoj u području strojarstva i elektronike Međimurska županija je napravila korak dalje od svih drugih županija u strateškom promišljanju i poticanju gospodarskog razvoja. Upravo Metalska jezgra u suradnji s TICM-om može biti predvodnica u poticanju međimurskih poduzetnika na razvoj novih tehnološki sofisticiranih proizvoda kojima će ravnopravno konkurirati na svjetskim tržištima.

Sudionici

Cilj tehnološko-poslovnog susreta „Internet stvari – budućnost koja je tu“ je bio približiti Internet stvari kao jedan od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice međimurskim poduzetnicima kroz uvod u područje i predstavljanje praktičnih primjera primjene interneta stvari. Možemo biti ponosni što u Međimurju i regiji već ima niz poduzeća koja su IoT tehnologije primijenila u praksi, tj. ugradila je u svoje proizvode dodavši im na taj način ‘pametnu’ komponentu (npr. Centrometal). Dio praktičnih primjena interneta stvari bio je predstavljen i na današnjem događanju. Nakon uvodnog obraćanja direktora TICM-a, Ivana Plačka (ujedno i moderatora cijelog događanja) i župana Međimurske županije Matije Posavca, uslijedila su predavanja renomiranih stručnjaka iz akademskog i poslovnog sektora.

Internet stvari postaje sve važniji pojam suvremenog doba i postaje sve prisutniji u raznim aspektima ljudskih života te je temelj svih proizvoda i usluga koje se nazivaju pametnima. Metalska jezgra i Tehnološko-inovacijski centar Međimurja osnovani su s namjerom da približavaju i pomažu poduzetnicima pri uvođenju novih tehnologija, kao što je Internet stvari. TICM pruža pomoć s poslovne strane, u pripremi, provođenju i financiranju projekata, dok Metalska jezgra daje podršku iz tehnološke i znanstveno-istraživačke strane.“, pojasnio je direktor TICM-a Ivan Plačko.

Ivan Plačko, direktor TICM-a.

Želimo međimurskim poduzetnicima približiti Internet stvari kao jedan od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice kroz uvod u područje i predstavljanje praktičnih primjera primjene. Možemo biti ponosni što u Međimurju i regiji već ima niz poduzeća koja su IoT tehnologije primijenila u praksi, tj. ugradile ih u svoje proizvode dodavši im na taj način ‘pametnu’ komponentu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je otvorio susret. „Ovaj susret veliki je iskorak za međimursko gospodarstvo koje želimo transformirati za stvaranje pretpostavki razvoja IT sektora. Mnoge tvrtke koje su prošle inkubaciju u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja danas šire svoje poslovanje, otvaraju nova radna mjesta te vjerujem da će zahvaljujući i aktivnostima TICM-a i Metalske jezgre Međimurje biti atraktivna sredina za razvoj IT sektora.“, zaključno je poručio župan Posavec.

Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Okupljeni poduzetnici na susretu u Metalskoj jezgri imali su priliku slušati predavanja doc. dr. sc. Borisa Tomaša s Katedre za razvoj informacijskih sustava Fakulteta za razvoj informacijskih sustava FOI-a i ravnatelja Metalske jezgre Maria Šercera, ali i upoznati se s praktičnim primjerima IoT projekata. Tako je Goran Kanižaj iz poduzeća Mobilisis predstavio projekt optimizacije strojnog parka u industriji 4.0, a Josip Oroz iz poduzeća Elproms Team IoT projekt sustava pametne kuće.

U Metalskoj jezgri opremljen je prvi laboratorij za Internet stvari u široj regiji s najsuvremenijom opremom koja je predstavljena poduzetnicima. Laboratorij će se moći koristiti za razvoj i testiranje prototipova elektroničkih sklopova te je, kako je istaknuo ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer, namjera je da se oko njega okupljaju stručnjaci iz područja elektronike i interneta stvari i na taj način se stvori baza za budući razvoj ‘pametnih’ proizvoda visoke dodane vrijednosti. Ravnatelj je ovom prilikom predstavio IoT laboratorij i opremu unutar njega dok su demonstraciju opreme u radu omogućili stručnjaci poduzeća Elproms Team i Framos Technologies.

Doc. dr.sc. Boris Tomaš sa Katedre za razvoj onformacijskog sustava FOI

Goran Kanižaj, iz tvrtke Mobilisis d.o.o. 

Josip Oroz, iz tvrtke Elproms Team

Dr.sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec

 

Tehnološko-poslovni susret je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP koji provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.  sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content