transfer tehnologija

Prvi stanari u Metalskoj jezgri – tvrka Framos

Framos je dugogodišnji distributer Sony image senzora, najvećeg proizvođača na svijetu. Uz Sony senzore, Pyxalis i Prophesee image senzori također su dio Framos porfolia. Osim distribucije, Framos posljednjih 16 godina strateški ulaže u razvoj svojih proizvoda kao što su senzor moduli, 2D kamere, 3D kamere, IP core-ovi i slične produkte koji doprinose razvoju „imaging“ industrije.
Razvijaju i proizvode, kako standardne proizvode (kamere, module) tako i proizvode prilagođene specifičnim zahtjevima kupaca na bazi projekata (OEM projekti).
Jedan od njihovih strateških smjerova razvoja su i senzor moduli (https://www.framos.com/en/solutions/framos-sensor-modules/), kao neizbježni dio današnjih embedded integriranih rješenja/proizvoda, a u skladu s njihovom vizijom “global partner for vision solutions”. U skladu s tom vizijom postali su i Nvidia Jetson Preferred Partner  (https://developer.nvidia.com/embedded/community/ecosystem) što im omogućuje pristup znanjima i alatima te otvara pristup zatvorenim dijelovima Jetson platformi, a kako bi mogli podržati svoje kupce i nuditi im tehnički najnaprednija rješenja i pomoć da realiziraju svoje, opet napredne, proizvode i sustave. Jetson platforma jedna od vodećih AI embedded platformi koja prema današnjim standardima pretežno počiva na imaging-u kao glavnom izvoru ulaznih podatka.
Važno je spomenuti da su šesta firma u svijetu koja je postala NVIDA partner i jedina u Europi.
Osim Sony-a i Nvidia-e razvili su partnerstvo s korporacijama Intel i Xilinx.

Sljedeći strategiju i viziju nastavljaju istraživanje, razvoj te proizvodnju sve više kompleksnijih rješenja koja uključuju senzor module i objektive – leće, ali i potrebu za obradom slike sa tzv. ISP (image signal processing) te takvu priprema za AI (umjetna inteligencija) ili neke druge aplikacije/sustave. U tu svrhu u prostorima Metalske jezgre postavljaju “Imaging Lab” gdje će moći provoditi razna mjerenja na modulima (MTF, Quality Focus, Depth of Field, Angle of View, Distortion, Centering, Vignetting, Light Leakage…).
Osim analiza i mjerenja imat će mogućnosti postaviti testne setupe za konfiguriranje, kalibriranje, karakterizaciju i fino podešavanje raznih algoritama unutar ISP-a (Optical Black, Auto White Balance, Auto Exposure, Color Correction, Lens Shading Correction, Vignetting, Tone Curve, Noise Reduction, Saturation, Sharpness).
“Imaging Lab” će im služiti i za kalibriranje 3D kamera, ToF senzor modula (mjerenje udaljenosti/dubine na principu Time of Flight) i SWIR senzor modula (Short Wave Infra Red spektar).

Što je “Imaging Lab” (black room s opremom za postavljanje određenog testnog setupa u konktroliranim uvjetima):
Svi navedeni procesi kod istraživanja, razvoja i testiranja, kao i kasnije u proizvodnji (željena izlazna kvaliteta) zahtjevaju određeni testni setup. Većinom se to odnosi na parametre specifičnog osvjetljenja, te prostorni razmještaj meta (test charts), osvjetljenja i kamere/sustava koji se testira. Da bi se zadovoljili parametri potrebnog osvjetljenja (često su to kalibrirani izvori svjetlosti) većinu navedenih testnih setupa je potrebno izvesti bez utjecaja vanjskog svjetla (prirodno i/ili umjetno) za što se koristi black box ili black room (u slučaju setupa većih dimenzija). Na kraju za provjeru svjetlosnih uvjeta u raznim točkama mete koriste se i uređaji kao npr. Light Spectrometer. Još je bitno napomenuti da prostorni razmještaj meta, osvjetljenja i kamera koji je katkada vrlo specifičan obično povećava veličinu potrebnog prostora. Ponekad veličina testnog setupa bude zaista ogromna te će tako jedan od njihovih sljedećih projekata biti fokusiranje i mjerenje MTF-a s 9 različitih meta smještenih na ravnu površinu od 4.8 m širine i 3.8 m visine, 16 većih osvjetljenja odmaknutih 2 m od mete pod kutem od 45° (sa svake strane mete), te kamerom okomitom na mete na udaljenosti od 5.5 m. Takav testni setup iziskuje prostor od minimalno 6 m x 9 m uz visinu od 4.5 m, sve naravno u uvjetima bez vanjskog svjetla.

Metalska jezgra s velikim zadovoljstvom pozdravlja Framos i želi im dobrodošlicu i puno uspjeha!

Adresa:

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: [email protected]

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Ustanova je upisana u Sudski registar Trgovačkog suda u Varaždinu pod matičnim brojem subjekta 070164393, predsjednica Upravnog vijeća - Ana Kralj.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije

Naziv projekta: Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec
Naziv korisnika: Međimurska županija
Ukupna vrijednost projekta: 35.629.523,12 kn
EU sufinanciranje projekta: 31.290.223,12 kn
Razdoblje provedbe projekta: 1. srpnja 2018. – 1. veljače 2021.

Projekt se provodi se u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Skip to content
Share via
Copy link
Powered by Social Snap