transfer tehnologija

Prvi stanari u Metalskoj jezgri – tvrka Framos

Framos je dugogodišnji distributer Sony image senzora, najvećeg proizvođača na svijetu. Uz Sony senzore, Pyxalis i Prophesee image senzori također su dio Framos porfolia. Osim distribucije, Framos posljednjih 16 godina strateški ulaže u razvoj svojih proizvoda kao što su senzor moduli, 2D kamere, 3D kamere, IP core-ovi i slične produkte koji doprinose razvoju „imaging“ industrije.
Razvijaju i proizvode, kako standardne proizvode (kamere, module) tako i proizvode prilagođene specifičnim zahtjevima kupaca na bazi projekata (OEM projekti).
Jedan od njihovih strateških smjerova razvoja su i senzor moduli (https://www.framos.com/en/solutions/framos-sensor-modules/), kao neizbježni dio današnjih embedded integriranih rješenja/proizvoda, a u skladu s njihovom vizijom “global partner for vision solutions”. U skladu s tom vizijom postali su i Nvidia Jetson Preferred Partner  (https://developer.nvidia.com/embedded/community/ecosystem) što im omogućuje pristup znanjima i alatima te otvara pristup zatvorenim dijelovima Jetson platformi, a kako bi mogli podržati svoje kupce i nuditi im tehnički najnaprednija rješenja i pomoć da realiziraju svoje, opet napredne, proizvode i sustave. Jetson platforma jedna od vodećih AI embedded platformi koja prema današnjim standardima pretežno počiva na imaging-u kao glavnom izvoru ulaznih podatka.
Važno je spomenuti da su šesta firma u svijetu koja je postala NVIDA partner i jedina u Europi.
Osim Sony-a i Nvidia-e razvili su partnerstvo s korporacijama Intel i Xilinx.

Sljedeći strategiju i viziju nastavljaju istraživanje, razvoj te proizvodnju sve više kompleksnijih rješenja koja uključuju senzor module i objektive – leće, ali i potrebu za obradom slike sa tzv. ISP (image signal processing) te takvu priprema za AI (umjetna inteligencija) ili neke druge aplikacije/sustave. U tu svrhu u prostorima Metalske jezgre postavljaju “Imaging Lab” gdje će moći provoditi razna mjerenja na modulima (MTF, Quality Focus, Depth of Field, Angle of View, Distortion, Centering, Vignetting, Light Leakage…).
Osim analiza i mjerenja imat će mogućnosti postaviti testne setupe za konfiguriranje, kalibriranje, karakterizaciju i fino podešavanje raznih algoritama unutar ISP-a (Optical Black, Auto White Balance, Auto Exposure, Color Correction, Lens Shading Correction, Vignetting, Tone Curve, Noise Reduction, Saturation, Sharpness).
“Imaging Lab” će im služiti i za kalibriranje 3D kamera, ToF senzor modula (mjerenje udaljenosti/dubine na principu Time of Flight) i SWIR senzor modula (Short Wave Infra Red spektar).

Što je “Imaging Lab” (black room s opremom za postavljanje određenog testnog setupa u konktroliranim uvjetima):
Svi navedeni procesi kod istraživanja, razvoja i testiranja, kao i kasnije u proizvodnji (željena izlazna kvaliteta) zahtjevaju određeni testni setup. Većinom se to odnosi na parametre specifičnog osvjetljenja, te prostorni razmještaj meta (test charts), osvjetljenja i kamere/sustava koji se testira. Da bi se zadovoljili parametri potrebnog osvjetljenja (često su to kalibrirani izvori svjetlosti) većinu navedenih testnih setupa je potrebno izvesti bez utjecaja vanjskog svjetla (prirodno i/ili umjetno) za što se koristi black box ili black room (u slučaju setupa većih dimenzija). Na kraju za provjeru svjetlosnih uvjeta u raznim točkama mete koriste se i uređaji kao npr. Light Spectrometer. Još je bitno napomenuti da prostorni razmještaj meta, osvjetljenja i kamera koji je katkada vrlo specifičan obično povećava veličinu potrebnog prostora. Ponekad veličina testnog setupa bude zaista ogromna te će tako jedan od njihovih sljedećih projekata biti fokusiranje i mjerenje MTF-a s 9 različitih meta smještenih na ravnu površinu od 4.8 m širine i 3.8 m visine, 16 većih osvjetljenja odmaknutih 2 m od mete pod kutem od 45° (sa svake strane mete), te kamerom okomitom na mete na udaljenosti od 5.5 m. Takav testni setup iziskuje prostor od minimalno 6 m x 9 m uz visinu od 4.5 m, sve naravno u uvjetima bez vanjskog svjetla.

Metalska jezgra s velikim zadovoljstvom pozdravlja Framos i želi im dobrodošlicu i puno uspjeha!

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content