Simulator-zavarivanja-1

U četvrtak, 02. prosinca 2021.g. održan je seminar „Industrija 4.0 u poljoprivredi“ u prostorima Metalske jezgre Čakovec a u organizaciji Metalske jezgre i Razvojnog centra za investicije Međimurje.

Seminar je organiziran s ciljem upoznavanja poduzetnika i poljoprivrednika s mogućnošću uvođenja digitalnih tehnologija u moderniziranje poljoprivredne proizvodnje što je jedan od glavnih naglasaka u korištenju sredstava NPOO-a, odnosno nove financijske perspektive za razdoblje 2021.-2027.g.

Ugradnja digitalne opreme za razvoj precizne i moderne poljoprivrede po prvi put je obavezna komponenta natječaja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja, stoga su na održanom seminaru stručnjaci iz područja Industrije 4.0 pokušali kroz niz praktičnih primjera, razmjenu informacija i dijeljenje znanja približiti sudionicima smjernica za savladavanje novih izazova na ovom području.

Kako su u tijeku dva natječaja iz Mjere 6, natječaj za Podmjeru 6.1. tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ – bespovratna potpora u iznosu od 50.000 eura i natječaj za Podmjeru 6.3. tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – bespovratna potpora u iznosu od 15.000 eura, na seminaru se tražilo mjesto više i sudjelovalo je četrdesetak sudionika kako poljoprivrednika, tako i stručnjaka za EU fondove i drugih zainteresiranih iz poslovnog i javnog sektora.

Na početku je sve sudionike pozdravio Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec koja u sklopu svojeg rada ima i Odjel Internet of Things koji označava povezivanje uređaja putem interneta, odnosno mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtualne “stvari” svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrirane, odnosno upravo one stvari i rješenja koje se trebaju ugrađivati u sklopu ovog, ali i drugih natječaja za što bolju digitalizaciju našeg društva.

U ime RCI Međimurje na velikom interesu zahvalio je Dejan Zrna i upoznao sve prisutne sa svrhom organiziranja seminara i koji su sve izazovi vezani uz povlačenje EU sredstava kako putem aktualna dva natječaja za poljoprivrednike, tako i za one koji tek slijede.

Što je to IoT i koji su izazovi suvremene poljoprivrede kada su u pitanju rješenja i proizvodi koje nudi ovaj sektor predstavili su prezentatori iz šest tvrtki.

Ivan Trojnar iz tvrtke IoT Adria Net Zagreb pokazao je koja konkretna rješenja i mogućnosti za brzu i efikasnu digitalizaciju nudi ova tvrtka. Tako je predstavio vrlo zanimljive proizvode poput pametne narukvice za goveda, meteo stanice, razne vrste senzora koje se mogu upotrijebiti tijekom poljoprivredne proizvodnje i još mnogo toga.

Tvrtku Byte Lab iz Zagreba koja radi na visokosofisticiranim rješenjima predstavio je Matija Puškar. On je u svom zanimljivom izlaganju prezentirao niz konkretnih rješenja za IoT uređaje kojih još uvijek nema na tržištu, a njihova tvrtka ih je projektirala za naručitelje iz brojnih svjetskih zemalja. Iako za sad nisu radili u poljoprivredi, IoT rješenja u tom segmentu su i za njih veliki izazov i pozvali su sve zainteresirane da im se jave i kako bi im razvili digitalne proizvode za poslovanje.

Ivan Jezerinec iz tvrtke Infenso Čakovec predstavio je neke od proizvoda koje nudi ova čakovečka tvrtka kao što su: izgradnja mrežne infrastrukture, Wifi povezivanje lokacija, kao i sustave koji mjere potrošnju vode, struje, el. energije, nadzorne sustave sa solarnim panelima  i slično. Pozvao je poljoprivrednike i sve druge koji trebaju nova rješenja za modernizaciju i digitalizaciju proizvodnje da im se jave ukoliko imaju potrebe za navedenim rješenjima.

Gordan Kocijan iz tvrtke Telemetris Varaždin iznio je rješenja koja oni nude u konceptu pametne poljoprivrede (farma, automatizacija i optimizacija resursa, porijeklo, preventivni koraci). Glavni razlozi za IoT u poljoprivredi + primjeri: precizna poljoprivreda (pametno navodnjavanje, nadzor kvalitete tla u realnom vremenu, nadzor i mjerenje gnojiva, pametni vinogradi, sustavi za upravljanje farmama, mjerenje kvalitete vode), upravljanje stokom (praćenje stoke, nadzor zdravlja životinja, preditkivna analitika nasada i stoke, nadzor pčela, riblje farme), nadzor hranidbenog lanca (nadzor opskrbnog lanca, prediktivno održavanje imovine, nadzor transporta hrane, upravljanje imovinom/nadzor opreme, nadzor hladnog lanca) i specifične primjene (kontrola šuma, pametni staklenici).

Mario Gotal iz Alzas Alarmsa, čakovečke tvrtke koje ima bogato 30-godišnje iskustvo u zaštiti ljudi i imovine, predstavio je najnovija dostignuća u video nadzoru poljoprivrednih i svih drugih gospodarskih objekata povezanih s integriranim sustavima i softverom preko mobilnog telefona ili računala. Video nadzor također je jedna od mogućnosti zadovoljavanja digitalne komponente aktualnih natječaja, tako da je bilo zanimljivo slušati o tome koje sve mogućnosti Alzas nudi u području nadgledanja uljeza, sprečavanja provala, sprečavanja krađa, nadgledanju svakodnevnih radova, daljinskom nadzoru i svemu drugom kad su u pitanju najmoderniji sustavi nadzora.

Iz tvrtke Centrometal iz Macinca gosp. Zoran Kadežabek ponudio je presjek svega onoga zanimljivog što se moglo čuti kada su u pitanju konkretna rješenja, ali u tom smislu što zapravo znači prednost uvođenja novih tehnologija i koji su njezini izazovi i mogući problemi, pogotovo kad su u pitanju senzori koji su osnova IoT-a. Dao je kratki, ali vrlo efektan i praktičan prikaz današnjih senzora s konkretnim primjerima, kao i ono što slijedi. Predstavio je nove mogućnosti i očekivanja u digitalizaciji poljoprivrede, ali i opasnosti koje nose nove tehnologije.

Vrlo veliki interes i odaziv sudionika na seminar „Industrija 4.0 u poljoprivredi“ pokazatelj je kako su poduzetnici i poljoprivrednici zainteresirani za unapređenje svojih poljoprivrednih djelatnosti kako bi u današnje vrijeme bili što konkurentniji na tržištu kroz automatizaciju proizvodnje te uštede u daljnjem poslovanju uz korištenje nove i moderne tehnologije iz IoT industrije koja je zapravo naša sadašnjost i budućnost.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content