U organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i Metalske jezgre Čakovec održan je prvi u nizu tehnološko poslovnih susreta pod nazivom

UZ METALSKU JEZGRU I PARTNERE DO PAMETNIH TVORNICA.

Digitalna transformacija gospodarstva, koja je u punom zamahu, zahtijeva razumijevanje važnosti i načina upotrebe različitih tehnoloških rješenja za postizanje bolje produktivnosti i profitabilnosti u poslovanju. Primjena interneta stvari, umjetne inteligencije, 3D ispisa, virtualne i proširene stvarnosti, strojnog učenja i robotike radikalno mijenja dosadašnji način rada i stvara potrebu za novim poslovnim modelima i vještinama. Kako bi potaknuli tu promjenu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Metalska jezgra Čakovec, u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, organizirali su prvi u nizu tehnološko-poslovnih susreta Uz Metalsku jezgru i partnere do pametnih tvornica. Kako je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izostalo službeno otvorenje prvog međimurskog znanstveno-istraživačkog centra – Metalske jezgre Čakovec, ovo događanje bila je dobra prilika da se poduzetnici upoznaju s uslugama i opremom kojom ona raspolaže.

 

Sudionici.

 

U uvodnom obraćanju, direktor TICM-a Ivan Plačko, sudionicima je predstavio Centar znanja Međimurske županije kao ogledni primjer revitalizacije bivših vojnih objekata korištenjem bespovratnih sredstava. Danas je to centar zbivanja koji vrvi brojnim sadržajima za potencijalne i postojeće poduzetnike, radno mjesto mnogih zaposlenika u privatnom i javnom sektoru te mjesto formalnog i neformalnog obrazovanja. TICM je sastavni dio Centra znanja i ključna poduzetnička potporna institucija u županiji koja poduzetnicima pruža usluge inkubacije, edukacije, savjetovanja te podršku u pripremi i provedbi EU projekata. Župan Matija Posavec istaknuo je kako Međimurska županija nastoji poduzetnicima omogućiti ne samo potrebnu infrastrukturu nego i odgovarajući sadržaj za razvoj njihova poslovanja, a u tome ključnu ulogu imaju upravo institucije koje su organizatori ovog događanja.

Ivan Plačko, direktor TICM-a.

 

Matija Posavec, župan Međimurske županije.

 

Prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt „100 pametnih tvornica“. Transformacija poduzeća u okviru projekta provodi se kroz CULIS metodologiju koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i praktičnog rada na optimizaciji poslovnih procesa. CULIS potiče primjenu novih poslovnih modela temeljenih na primjeni digitalne tehnologije s ciljem stvaranja pametnih tvornica. Prvi korak u transformaciji je primjena LEAN metodologije, nakon čega slijedi sveobuhvatna digitalizacija poslovanja te sve završava zelenom tranzicijom (tj. brigom o optimalnom utrošku resursa i društveno odgovornim poslovanjem).

Prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

 

EKO MEĐIMURJE d.d. veliko je metaloprerađivačko poduzeće koje je s uvođenjem LEAN-a krenulo 2015. godine, i to sa svrhom unaprjeđenja proizvodnih procesa i eliminiranja gubitaka u proizvodnji. Predstavnik uprave za kvalitetu, Dario Babić, u svojoj se prezentaciji osvrnuo na uvođenja LEAN-a i KAIZEN-a, osvrćući se na najistaknutije izazove u tom procesu. Digitalizacija im je omogućila uspostavu funkcionalnog sustava praćenja proizvodnje koji je omogućio pristup podacima o stvarnom stanju proizvoda, kontrolu zastoja u realnom vremenu, povećanu efikasnost rada i smanjenje administrativnih poslova.

Dario Babić, predstavnik uprave za kvalitetu EKO MEĐIMURJE d.d.

 

U drugom dijelu tehnološko-poslovnog susreta, ravnatelj Metalske jezgre, dr.sc. Mario Šercer, naglasio je da postoje brojne mogućnosti za suradnju s poduzetnicima na projektima istraživanja, razvoja i inovacija s fokusom na aditivne tehnologije. Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari i Laboratorij za prototipiranje opremljen sofisticiranom opremom.

Dr.sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre.

 

Priču o tehnologiji 3D ispisa zaključili su predstavnici poduzeća Topomatika d.o.o. i IZIT d.o.o. Vedran Starčević iz Topomatike prezentirao je usluge i proizvode iz njihovog asortimana usmjerene 3D skeniranju, mjerenju i kontroli oblika, dimenzija, položaja i deformacije objekata veličine od desetak milimetara do nekoliko desetaka metara. Luka Naglić djelatnost poduzeća IZIT d.o.o. opisao je kroz usluge koje nude, poput izrade virtualnih prototipova, povratno inženjerstvo i aditivnu proizvodnju. Glavni motivi za uvođenje aditivne proizvodnje su sloboda pri oblikovanju, ekološka održivost, potreba za personalizacijom proizvoda i proizvodnja malog volumena. Tipične primjene 3D printera u proizvodnji su izrada alata i naprava za pridržavanje, nošenje, kontrolu, testiranje i izvedbu drugih manipulativnih radnji.

 

Vedran Starčević, Topomatika.

 

Luka Naglić, IZIT d.o.o.

 

Događanje je završeno prigodnim domjenkom i umrežavanjem sudionika, nakon čega je za sve zainteresirane organiziran obilazak prostora i demonstracija opreme kojom raspolaže Metalska jezgra.

Marko Zajec, IZIT d.o.o., prezentacija 3D printera za plastiku – Stratasys F900.

 

Mario Šercer, Metalska jezgra, prezentacija 3D printera za metal – EOS M 290.

 

Marko Horvat, Topomatika, prezentacija 3D optičkog skenera – ATOS 5.

 

Gospodarstvo Međimurske županije pretežno je bazirano na prerađivačkoj industriji koja ostvaruje najveće prihode i zapošljava najviše ljudi. Kako bi prerađivačka industrija i nadalje bila okosnica međimurskog gospodarstva, važno je poticati ulaganja u tehnološki razvoj. Nadolazeća industrijska tranzicija sjeverne Hrvatske intenzivirat će usvajanje trendova u području 4.0 industrije, a samo oni najspretniji i najbolji ostvarit će i potporu u obliku bespovratnih sredstava. Kako bi međimurske poduzetnike pripremili za buduće trendove te im olakšali proces digitalne tranzicije, TICM, Metalska jezgra i Međimurska županije i nadalje će provoditi informativne, savjetodavne i obrazovne aktivnosti namijenjene poduzetnicima iz prerađivačkog sektora.

Tehnološko-poslovni susret je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP koji provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.  sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Adresa:

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: [email protected]

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Ustanova je upisana u Sudski registar Trgovačkog suda u Varaždinu pod matičnim brojem subjekta 070164393, predsjednica Upravnog vijeća - Ana Kralj.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije

Naziv projekta: Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec
Naziv korisnika: Međimurska županija
Ukupna vrijednost projekta: 35.629.523,12 kn
EU sufinanciranje projekta: 31.290.223,12 kn
Razdoblje provedbe projekta: 1. srpnja 2018. – 1. veljače 2021.

Projekt se provodi se u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Skip to content
Share via
Copy link
Powered by Social Snap