U organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i Metalske jezgre Čakovec održan je prvi u nizu tehnološko poslovnih susreta pod nazivom

UZ METALSKU JEZGRU I PARTNERE DO PAMETNIH TVORNICA.

Digitalna transformacija gospodarstva, koja je u punom zamahu, zahtijeva razumijevanje važnosti i načina upotrebe različitih tehnoloških rješenja za postizanje bolje produktivnosti i profitabilnosti u poslovanju. Primjena interneta stvari, umjetne inteligencije, 3D ispisa, virtualne i proširene stvarnosti, strojnog učenja i robotike radikalno mijenja dosadašnji način rada i stvara potrebu za novim poslovnim modelima i vještinama. Kako bi potaknuli tu promjenu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Metalska jezgra Čakovec, u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, organizirali su prvi u nizu tehnološko-poslovnih susreta Uz Metalsku jezgru i partnere do pametnih tvornica. Kako je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izostalo službeno otvorenje prvog međimurskog znanstveno-istraživačkog centra – Metalske jezgre Čakovec, ovo događanje bila je dobra prilika da se poduzetnici upoznaju s uslugama i opremom kojom ona raspolaže.

 

Sudionici.

 

U uvodnom obraćanju, direktor TICM-a Ivan Plačko, sudionicima je predstavio Centar znanja Međimurske županije kao ogledni primjer revitalizacije bivših vojnih objekata korištenjem bespovratnih sredstava. Danas je to centar zbivanja koji vrvi brojnim sadržajima za potencijalne i postojeće poduzetnike, radno mjesto mnogih zaposlenika u privatnom i javnom sektoru te mjesto formalnog i neformalnog obrazovanja. TICM je sastavni dio Centra znanja i ključna poduzetnička potporna institucija u županiji koja poduzetnicima pruža usluge inkubacije, edukacije, savjetovanja te podršku u pripremi i provedbi EU projekata. Župan Matija Posavec istaknuo je kako Međimurska županija nastoji poduzetnicima omogućiti ne samo potrebnu infrastrukturu nego i odgovarajući sadržaj za razvoj njihova poslovanja, a u tome ključnu ulogu imaju upravo institucije koje su organizatori ovog događanja.

Ivan Plačko, direktor TICM-a.

 

Matija Posavec, župan Međimurske županije.

 

Prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt „100 pametnih tvornica“. Transformacija poduzeća u okviru projekta provodi se kroz CULIS metodologiju koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i praktičnog rada na optimizaciji poslovnih procesa. CULIS potiče primjenu novih poslovnih modela temeljenih na primjeni digitalne tehnologije s ciljem stvaranja pametnih tvornica. Prvi korak u transformaciji je primjena LEAN metodologije, nakon čega slijedi sveobuhvatna digitalizacija poslovanja te sve završava zelenom tranzicijom (tj. brigom o optimalnom utrošku resursa i društveno odgovornim poslovanjem).

Prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

 

EKO MEĐIMURJE d.d. veliko je metaloprerađivačko poduzeće koje je s uvođenjem LEAN-a krenulo 2015. godine, i to sa svrhom unaprjeđenja proizvodnih procesa i eliminiranja gubitaka u proizvodnji. Predstavnik uprave za kvalitetu, Dario Babić, u svojoj se prezentaciji osvrnuo na uvođenja LEAN-a i KAIZEN-a, osvrćući se na najistaknutije izazove u tom procesu. Digitalizacija im je omogućila uspostavu funkcionalnog sustava praćenja proizvodnje koji je omogućio pristup podacima o stvarnom stanju proizvoda, kontrolu zastoja u realnom vremenu, povećanu efikasnost rada i smanjenje administrativnih poslova.

Dario Babić, predstavnik uprave za kvalitetu EKO MEĐIMURJE d.d.

 

U drugom dijelu tehnološko-poslovnog susreta, ravnatelj Metalske jezgre, dr.sc. Mario Šercer, naglasio je da postoje brojne mogućnosti za suradnju s poduzetnicima na projektima istraživanja, razvoja i inovacija s fokusom na aditivne tehnologije. Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari i Laboratorij za prototipiranje opremljen sofisticiranom opremom.

Dr.sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre.

 

Priču o tehnologiji 3D ispisa zaključili su predstavnici poduzeća Topomatika d.o.o. i IZIT d.o.o. Vedran Starčević iz Topomatike prezentirao je usluge i proizvode iz njihovog asortimana usmjerene 3D skeniranju, mjerenju i kontroli oblika, dimenzija, položaja i deformacije objekata veličine od desetak milimetara do nekoliko desetaka metara. Luka Naglić djelatnost poduzeća IZIT d.o.o. opisao je kroz usluge koje nude, poput izrade virtualnih prototipova, povratno inženjerstvo i aditivnu proizvodnju. Glavni motivi za uvođenje aditivne proizvodnje su sloboda pri oblikovanju, ekološka održivost, potreba za personalizacijom proizvoda i proizvodnja malog volumena. Tipične primjene 3D printera u proizvodnji su izrada alata i naprava za pridržavanje, nošenje, kontrolu, testiranje i izvedbu drugih manipulativnih radnji.

 

Vedran Starčević, Topomatika.

 

Luka Naglić, IZIT d.o.o.

 

Događanje je završeno prigodnim domjenkom i umrežavanjem sudionika, nakon čega je za sve zainteresirane organiziran obilazak prostora i demonstracija opreme kojom raspolaže Metalska jezgra.

Marko Zajec, IZIT d.o.o., prezentacija 3D printera za plastiku – Stratasys F900.

 

Mario Šercer, Metalska jezgra, prezentacija 3D printera za metal – EOS M 290.

 

Marko Horvat, Topomatika, prezentacija 3D optičkog skenera – ATOS 5.

 

Gospodarstvo Međimurske županije pretežno je bazirano na prerađivačkoj industriji koja ostvaruje najveće prihode i zapošljava najviše ljudi. Kako bi prerađivačka industrija i nadalje bila okosnica međimurskog gospodarstva, važno je poticati ulaganja u tehnološki razvoj. Nadolazeća industrijska tranzicija sjeverne Hrvatske intenzivirat će usvajanje trendova u području 4.0 industrije, a samo oni najspretniji i najbolji ostvarit će i potporu u obliku bespovratnih sredstava. Kako bi međimurske poduzetnike pripremili za buduće trendove te im olakšali proces digitalne tranzicije, TICM, Metalska jezgra i Međimurska županije i nadalje će provoditi informativne, savjetodavne i obrazovne aktivnosti namijenjene poduzetnicima iz prerađivačkog sektora.

Tehnološko-poslovni susret je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP koji provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.  sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content