Lider invest Sjever - Čakovec

Održan Lider invest Sjever – Čakovec

U multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održan je investicijski forum Lider invest Sjever – Čakovec u organizaciji Poslovnog tjednika Lider, Međimurske županije i Tehnološko inovacijskog centra Međimurje –TICM. Poslovni tjednik Lider pokrenuo je 2016. godine poseban projekt LIDER INVEST, nagradu za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj, kako bi promicao ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost. Misija projekta je jačanje povjerenja u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore te predstavljanje, praćenje i nagrađivanje proizvodnih investicija.

Investicijski forum u Čakovcu, otvorio je glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa, g. Miodrag Šajatović. U svom uvodnom izlaganju g. Šajatović naglasio je kako projekt Lider investa započeo prije četiri godine, “Mi i dalje držimo da su industrija i izvoz glavni i najzdraviji pokretači hrvatskog rasta. Svake godine uoči dodjele nagrada koja je u 10. mjesecu u Zagrebu, obiđemo najmanje 4 grada u Hrvatskoj. Istok, zapad, sjever, jug. Ove godine predstavljanje naše akcije i investicijski forum održavamo u Čakovcu za cijelu regiju Sjever. Naš je cilj da nagradimo one poduzetnike koji su u protekle 3 godine napravili proizvodnu investiciju koja je krenula s proizvodnjom. Glavni kriteriji su udio izvoza, što više domaćih inputa, što veći broj kvalitetnih radnih mjesta, velika dodana vrijednost i suvremena tehnologija i ekološki čista proizvodnja”, naglasio je g. Šajatović.

Josip Grivec, zamjenik župana, dodao je kako Međimurska županije podupire sve projekte koji su vezani uz gospodarstvo. “Nažalost, ove godine djelujemo, blago rečeno, u neobičnim okolnostima i Međimurska županija je također brzo reagirala. U zdravstvenom dijelu izvrsno smo postavili sve naše institucije, a reagirali smo i rebalansom proračuna, povećanjem i nastojanjem pomoći gospodarstvu u okviru naših mogućnosti jer činjenica je da glavne poluge tu ima država, da Županija kao institucija ima daleko manji proračun odnosno onaj slobodni dio koji može sukladno svojim planovima plasirati”, naglasio je g. Grivec dodavši kako se čini sve što je u njihovoj moći te je uvjeren da će ti napori doprinijeti boljoj slici, odnosno lakšem prevladavanju ove situacije.

Sam projekt Lider invest predstavio je prof. dr. sc. Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednik stručnog odbora Lider investa, dok je Kristina Šrajbek održala prezentaciju Fina – Vaš partner u poslovanju.

Sudionici panela bili su Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije, Miljenko Štefanić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Grada Mursko Središće, Đuro Horvat, generalni direktor Tehnixa i Tin Barišić, urednik Lider.media portala. Tema panela bila je ‘Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u sjevernoj Hrvatskoj’.

Lider invest Sjever - Čakovec panel.

Lider invest Sjever – Čakovec, Panel. S lijeva na desno: Miljenko Štefanić, Sandra Polanec Marinović, Đuro Horvat i Tin Bašić.

Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije, rekla je uvodno kako je javnih investicija jako puno.

“U našem kompleksu u kojem se sada nalazimo imamo nekoliko investicija. Recimo, Metalska jezgra koja jako puno znači za našu metalskoprerađivačku industriju. Zatim investicija u Centar za održivi razvoj Međimurskog Veleučilišta. Završen je inkubator inovacijskog centra koji će uskoro biti popunjen do kraja. Bilo je još investicija i u turizam, a bilo je i većih investicija poput bolnice, oblilaznice”, rekla je Polanec Marinović i dodala da sve te investicije moraju ići dalje jer je financiranje osigurano.

Miljenko Štefanić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Grada Mursko Središće kazao je da su ono kao mala lokalna jedinica samouprave morala reagirati brzo i efikasno ali, naravno, u zakonskim okvirima kada je riječ o koronakrizi.

“Iskoristi smo sve što smo mogli i, kao i svi ostali, prvo smo oslobodili poduzetnike komunalne naknade. Iako nismo bili izloženi kao neki drugi gradovi i općine, išli smo u smanjenje plaća zbog toga što nismo znali što nas čeka u bližoj budućnosti”, rekao je Štefanić. Što se investicija tiče, Štefanić kaže da potencijalnim investitorima pružaju svu pomoć koju je moguće pružiti.

“Trenutno razmišljamo da nađemo investitora koji bi u našoj poduzetničkoj zoni mogao napraviti poslovnu zonu no do sada još nismo uspjeli. Sada proširujemo poslovnu zonu, neke investicije su u tjeku, neke u pripremi”, rekao je Štefanić.

Đuro Horvat, generalni direktor Tehnixa je kazao da Tehnix očekuje rast od 20 posto.

“Problemi moraju biti poticaj da nađemo druga rješenja u skladu s vremenom u kojem živimo. Mi smo već u veljači krenuli u investiciju. Tražili smo podršku banaka i dobili smo je, planirano je 50 milijuna eura investicije, 25 milijuna iz kreditnih linija. Realizirali smo je u 120 dana i danas već uzimamo nove ljude, proizvodnja ide za izvoz 90 posto. Zaposlili smo studente koje smo stipendirali, iskoristi smo našu inovativnost i kreativnost da pokrenemo novu investiciju i to je tih 20 posto rasta proizvodnje tj. izvoza”, rekao je Horvat. Dodao je kako iz Tehnixa prema inozemnom tržištima ide 15-ak kamiona dnevno, što je oko 50 do 70 tjedno, mjesečno oko 200.

Izvor: Lider media

 

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content