Kreću građevinski radovi na 1. znanstveno – istraživačkom centru u povijesti Međimurja

U petak, 3. svibnja 2019. godine, potpisan je ugovor za građevinske radove za zgradu Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec. Nakon provedenog postupka javne nabave za izvođača radova odabrano je poduzeće Tekeli Projekt Inženjering d.o.o. iz Murskog Središća, čiji je direktor, Igor Tekeli, potpisao ugovor sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

Projekt Metalska jezgra sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Javnog poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u iznosu od 31.290.223,12 kuna. Intenzitet potpore je 100% prihvatljivih troškova, a projekt se provodi od 1. srpnja 2018. do 1. travnja 2020. godine.

„Cilj projekta je uspostava istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Međimurska županija je jedina u RH osnovala znanstveno-istraživačku ustanovu u području strojarstva i računarstva. Poduzetnicima će biti olakšan pristup novim tehnologijama i uključivanje u razvojno-istraživačke projekte, a mladi će znanstvenici imati dinamičan prostor za rad i napredovanje.“, rekla je u uvodu Maša Tomašić, voditeljica projekta.

Ukupna cijena radova koji se ugovaraju iznosi 12.592.046,77 kuna bez PDV-a, a uskoro se kreće i u nabavu za tehnološko opremanje laboratorija procijenjene vrijednosti 11.876.767,83 kuna.

Međimurski župan Matija Posavec, istaknuo je „REDEA, TICM i Međimurska županija prepoznali su ono što međimursko tržište traži. Jasna strategija, konkretni ciljevi, sinergija, vizija i jako puno rada kreiralo je ovaj projekt Metalske jezgre. U suradnji sa Tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, gradimo istraživačku infrastrukturu namijenjenu znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Mijenjamo sliku gospodarstva Međimurja, a uz Centar održivog razvoja, Centra izvrsnosti iz informatike, Regionalnog Centra kompetentnosti trenutačno ulaganje u međimursko obrazovanje je više od 100 milijuna kuna. Današnjim potpisivanjem ugovora, još smo jedan korak bliže da ova dva laboratorija koji će biti u Metalskoj jezgri, a to su laboratorij za prototipiranje i laboratorij za internetske stvari (engl. Internet of Things – IoT) postanu središte sinergije obrazovanja, gospodarstva i tržišta, a stare objekte da iskoristimo na najbolji mogući način, te da im damo novu sliku i oblik.“

Direktor, Igor Tekeli napomenuo je kako će radovi krenuti unutar 15 dana od potpisivanja ugovora, biti će kompletna adaptacija zgrade, vanjskog i unutarnjeg dijela, unutar zgrade gradit će se još jedan dio zgrade, promijenit će se limeni krov te će se srediti okoliš.

„U provedbu projekta uključen je tim od desetak stručnjaka iz Međimurske županije i njezinih institucija te desetak znanstvenika iz partnerskih institucija. Desetak poduzeća iz industrije je pismima namjere podržalo ovaj projekt prije implementacije, a sada smo tu bazu proširili. Održali smo radionicu za poduzetnike na kojoj smo se predstavili, a suradnju smo proširili na još nekoliko znanstvenih institucija – Fraunhofer Institut u Njemačkoj, ZalaZone u Mađarskoj te Sveučilište Aldo Moro iz Italije. Sljedeći važan korak je zapošljavanje stručnjaka – znanstvenika iz područja tehničkih znanosti i njihova edukacija s ciljem osiguranja potpune funkcionalnosti i učinkovitosti laboratorija.“, rekao je ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec dr. sc. Mario Šercer.

Ovom su prigodom prisustvovali i pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, te članovi Upravnog vijeća Metalske jezgre Čakovec – zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurja REDEA – e Ana Kralj, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, prodekan za nastavu na MEV-u dr. sc. Mihael Kukec i ostali članovi projektnog tima.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content