Internet stvari – budućnost koja je tu

MJČ i Ticm

Metalska jezgra Čakovec i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje nastoje potaknuti razvoj međimurskog gospodarstva primjenom novih tehnoloških i poslovnih znanja te umrežavanjem poduzeća. Nakon prvog tehnološko-poslovnog susreta organiziranog u svibnju na temu pametnih tvornica, organiziramo drugi

Tehnološko-poslovni susret

 Internet stvari – budućnost koja je tu

u organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) i Metalske jezgre Čakovec
 
koji će se održati u četvrtak, 9. rujna 2021. godine, 
s početkom u 11:00 sati,
Razvojnom-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec,
na adresi Bana Josipa Jelačića 22/D Čakovec.

IoT

Internet stvari (engleski, “internet of things“ – IoT) je u srži procesa digitalizacije gospodarstva i društva. Internet stvari podrazumijeva paradigmu u kojoj fizički i/ili virtualni objekti imaju sposobnost opažanja okoline pomoću senzora i reagiranja na istu putem aktuatora, te sposobnost direktnog i/ili indirektnog umrežavanja s drugim uređajima s ciljem interoperabilne suradnje i podjele informacija. IoT-om se smatraju  tehnologije koje povezuju podatke s raznih senzora sa sposobnošću inteligentnog pokretanja kontekstualnih aktivnosti u gotovo stvarnom vremenu.

Od početka razvoja ovog područja 90-tih godina prošlog stoljeća do danas, internet stvari je našao svoju primjenu u širokom i heterogenom spektru domena koji se kontinuirano širi. Neki od ključnih sektora u kojima IoT već danas ima veliku primjenu s ogromnim potencijalom daljnjeg rasta su zdravstvo, pametni gradovi i sve što oni podrazumijevaju, pametna kućanstva ili pametno stanovanje, pametne električne mreže i pametna brojila u energetici, precizni uzgoj, praćenje nasada ili stada u poljoprivredi i niz drugih primjena. Može se generalno zaključiti da gotovo svaki put kad neki pojam ima prefiks „pametno“ odnosno „smart“ u pozadini imamo primijenjene IoT tehnologije.

 Industrija i proizvodnja kao jedno od osnovnih područja interesa Metalske jezgre i TICM-a predstavljaju jedno od područja gdje implementacija sustava interneta stvari imaju najvećeg ekonomskog potencijala. Razlog tome leži u činjenici da se putem interneta stvari može unaprijediti niz poslovnih procesa u industriji, te tako ostvariti direktnu ekonomsku korist u vidu uštede ili boljeg usluživanja kupca. Ovog područja dotakli smo se na prvom susretu tema kojeg su bile Pametne tvornice, a na ovom susretu će biti fokus na predstavljanju praktičnih primjera te mogućnosti opreme za izradu IoT rješenja koju Metalska jezgra ima u svojem IoT laboratoriju.

Program događanja: 

1. dio – IoT
10:45 Registracija sudionika.
11:00 Uvodno obraćanje – Matija Posavec mag. ing., župan Međimurske županije.
11:10 Što je IoT doc. dr. sc. Boris Tomaš, Katedra za razvoj informacijskih sustava, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.
11:30 Praktičan primjer – Optimizacija strojnog parka u Industriji 4.0, Goran Kanižaj, COO, Mobilisis
11:45 Praktičan primjerPRO-S smart home sustav, Josip Oroz, Elproms Team.
12:00 Pauza
2. dio – IoT u Metalskoj jezgri Čakovec
12:20 IoT u Metalskoj jezgri – Predstavljanje aktivnosti i opreme MJČ povezanih s IoT-om – dr. sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec.
12:40 Predstavljanje linije za prototipnu proizvodnju elektroničkih sklopova u Laboratoriju za IoT –  prikaz mogućnosti linije u pogonu, predstavljanje pojedinih elemenata, pitanja i odgovori, umrežavanje. – Demonstraciju će voditi stručnjaci tvrtke Elproms Team u suradnji s Framos Technologies d.o.o.
13:00 Domjenak, umrežavanje, detaljnije upoznavanje s tehnologijama.

Događaj je namijenjen poduzećima koja imaju interes ulagati u razvoj i unaprjeđenje svojih proizvoda uvođenjem elemenata Interneta stvari.

Sudjelovanje na događaju je besplatno uz prethodnu prijavu, a broj sudionika ograničen na 50.
Sudionici se prijavljuju ispred poduzeća popunjavanjem prijavnog obrasca na web-stranici TICM-a na ovoj poveznici.

Prijave se zaprimaju do popunjena mjesta, a najkasnije do 7. rujna 2021. godine.

Tehnološko-poslovni susret je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP koji provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.  sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content