Simulator-zavarivanja-1

Prije godinu dana Međimurje je dobilo svoj prvi razvojno-edukacijski centar, Metalsku jezgru, ujedno i prvu znanstveno-istraživačku ustanovu koja je u vlasništvu jedne županije. Projektom vrijednim više od 35 milijuna kuna rekonstruiran je i revitaliziran objekt unutar bivše čakovečke vojarne, danas Centra znanja Međimurske županije.

Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari (IoT) i Laboratorij za prototipiranje te kroz Odjel za tehnologiju čija je najvažnija aktivnost transfer rezultata istraživanja na korisnike iz industrije, odnosno tržište.

Gospodarstvenicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenijih 3D skenera, 3D optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3D modeliranje, simulaciju lijevanja i dva 3D printera, u FDM i DMLS tehnologiji. 3D printer u FMD tehnologiji jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, prvi najbliži nalazi se u Milanu, a kombinacija spomenute opreme jedinstvena je u ovom dijelu Europe.

Jedna od najvećih vrijednosti Metalske jezgre je što je kroz snažan razvoj znanstveno-istraživačkog sektora omogućila međimurskim znanstvenicima da se vrate u Međimurje i u svom rodnom zavičaju nastave razvijati znanja i vještine. Ekipu Metalske jezgre čine ravnatelj dr.sc. Mario Šercer i voditeljice odjela dr.sc. Ivana Mihalic Pokopec,  dr.sc. Marina Grabar BranilovićLuka Kovačić,  Slađana Radek i Zoran Kadežabek.

Od samih početaka surađuju sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim organizacijama, poput Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, a odličnu suradnju uspostavili su i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Bayreuth, Tehničkim sveučilištem Darmstadt i Razvojno edukacijskim centrom Herman Holl Sveučilišta u Reutlingenu.

U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu s Katedrom za konstruiranje i razvoj proizvoda u Metalskoj jezgri Čakovec izrađen je prvi diplomski rad čiji je eksperimentalni dio u potpunosti odrađen na uređaju EOS M 290. Metalska jezgra sudjelovala je i u izradi dijelova bolida koje razvija FSB Racing team, a u suradnji s Regionalnim centrom izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA ispisom 3D tehnologije izrađeni su dijelovi robota Ronna koji na odjelu neurokirurgije KBC Dubrava asistira prilikom izvođenja operacija.

Kontinuirano rade na transferu znanja te su u 2021. godini primili na praksu dvoje međimurskih studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Uspostavili su suradnju s više gospodarskih subjekata na nacionalnoj i međunarodnoj razini, od kojih izdvajaju švicarsko poduzeće Europarts koje je jedno od vodećih europskih poduzeća u aditivnoj proizvodnji metalnih izrađevina i austrijsku tvrtku Fuchshofer Präzisionstechnik GmbH koja se bavi strojnom obradom i 3D ispisom metala.

Veliko priznanje cijelom timu koji je radio na pripremi i provedbi projekta „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec“ primljeno je u listopadu 2021. godine. Projekt „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec“ izabran je kao jedan od najboljih projekata u Hrvatskoj u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama u izboru najboljeg EU projekta u 2021. godini.

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju

Adresa:

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: info@metalskajezgra.hr

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Projekt je proveden u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Skip to content