dmls modeli
U sklopu suradnje s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, s Katedrom za konstruiranje i razvoj proizvoda u Metalskoj jezgri Čakovec izrađen je prvi diplomski rad.
Eksperimentalni dio diplomskog rada pod naslovom „Razvoj konstrukcijskih principa temeljenih na mogućnostima DMLS proizvodnog postupka“ diplomantice Regine Novak u potpunosti je odrađen u Metalskoj jezgri Čakovec na uređaju EOS M 290.
DMLS (eng. Direct Metal Laser Sintering) proizvodni postupak temelji se na srašćivanju metalnog praha, sloj po sloj, pod utjecajem izvora energije, kako bi se izradio željeni proizvod. U radu je identificirala i definirala konstrukcijske principe temeljene na mogućnostima i karakteristikama DMLS proizvodnog postupka kroz funkcijsku analizu postojećih proizvoda izrađenih ovom tehnologijom.
Radi lakšeg shvaćanja i vizualizacije principa, principe je prikazala pomoću CAD modela, koji su potom bili izrađeni DMLS postupkom. Na taj način željela je približiti DMLS postupak konstruktorima te principima i njihovim fizičkim modelima pomoći im u procesu razvoja proizvoda aditivnom proizvodnjom metala.
Praktični dio rada napravljen u Metalskoj jezgri sastojao se od pripreme CAD modela za izradu, prosijavanja praha, niveliranja, samog postupka izrade i čišćenja te naknadne obrade. Identificirani principi i fizički modeli koristiti će se u daljnjim znanstvenim istraživanjima i suradnji s FSB-om.
Diplomantica Regina Novak je izradila diplomski rad pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Nenada Bojčetića, komentorice dr. sc. Ivane Mihalic Pokopec i asistenta Filipa Valjka, mag. ing. mech, te stručnim vodstvom dr. sc. Maria Šercera. Čestitke!

Adresa:

Razvojno - edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec

Bana Josipa Jelačića 22 D
40 000 Čakovec
Hrvatska

Kontakt:

T: +385 (0)40 499 415

E-mail: [email protected]

OIB: 44226932013
IBAN: HR8324070001100057905 (OTP banka, Split)

Ustanova je upisana u Sudski registar Trgovačkog suda u Varaždinu pod matičnim brojem subjekta 070164393, predsjednica Upravnog vijeća - Ana Kralj.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije

Naziv projekta: Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec
Naziv korisnika: Međimurska županija
Ukupna vrijednost projekta: 35.629.523,12 kn
EU sufinanciranje projekta: 31.290.223,12 kn
Razdoblje provedbe projekta: 1. srpnja 2018. – 1. veljače 2021.

Projekt se provodi se u okviru OP „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Skip to content
Share via
Copy link
Powered by Social Snap